gravatar-wordpress

3 Cara Simple dan Best Atasi Masalah Gravatar Tak Muncul di WordPress

Korang pernah tak baru setup wordpress, setting semua yang basic tapi bila bab gravatar, gambar tak keluar? Penat edit tau keluar warna kelabu aje!

Aku baru je alami benda ni.

Almaklumlah, dunia wordpress dengan aku baru sebulan jagung. So banyak benda yang aku kena belajar lagi. Takpe. No excuses. Just do!

So bila aku belajar dari youtube, jumpa lah jalan penyelesaian dia. Dan aku sangat seronok nak share dengan korang macam mana nak bagi muncul avatar di wordpress.

Bagi yang belum tahu pasal gravatar

Gravatar (Globally Recognized Avatar)

Gravatar ni sejenis servis yang disediakan untuk menghasilkan avatar atau profile image di website atau laman digital. Benda ni free dan ada di integrasikan dalam wordpress.

gravatar-untuk-wordpress
Passport photos of different people

Kita boleh masukkan gambar avatar yang kita suka ikut email yang kita register. Sekian cerita pasal gravatar.

Berbalik pada main isu.

Bagi yang ada masalah profile photo tak keluar di wordpress, cara nak atasi masalah ni rupanya sangat mudah.

1. Kemaskini user

Di bahagian user, korang klik edit pada nama korang. Then skroll ke profile picture. Pastu ade nampak line biru kat bawah kotak kelabu tu, klik situ.

2. Kemaskini gravatar

Kat sini korang kena upload gambar yang korang nak letak as an avatar di wordpress. Bila dah setel point no 1 dan no 2. Follow next step.

3. Edit setting

Di dashboard wordpress, klik bahagian setting dan pilih tab discussion. Dari situ, korang skroll ke bawah dan tengok pada bahagian Avatars. Pilih maximum rating “G” dan tanda Default Avatar “Gravatar Logo”.

Save dan selesai

Kesimpulan

InsyaAllah dengan korang follow 3 steps ni isu profile avatar yang tak keluar akan selesai dengan jayanya.

So apa pendapat korang dengan adanya profile avatar ni? Agak membantu tak? Adakah ia perlu atau sebaliknya?

Kongsikan pendapat korang di ruang komen

Default image
Revomad
Blogger & Online Entrepreneur. Start blogging since 2012. Sharing tentang teknologi digital & bisnes online. Bukan budak IT tapi suka IT. Sentiasa newbie.

Leave a Reply

Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Work Hours
Monday to Friday: 7AM - 7PM
Weekend: 10AM - 5PM